Het Montefiore Instituut, een van de oudste ingenieursscholen in België

Beschrijving van de collectie

De elektrotechnische collectie van het Montefiore Instituut verzamelt de instrumenten en voorwerpen gecollecteerd door Georges Montefiore-Levi, stichter en grote mecenas van het vroegere gelijknamige instituut, een van de oudste ingenieursscholen van België. Deze collectie, met haar diverse en gevarieerde voorwerpen, biedt een uitgebreid panorama van de elektrische wetenschappen van de 19e en 20e eeuw (generatoren, dynamo's, telecommunicatieapparatuur, booglampen, elektromagnetische meetinstrumenten, batterijen, enz.) De opbouw van deze collectie begon bij de oprichting van het Instituut in 1883, en is gedurende zijn hele geschiedenis voortgezet. Montefiore wilde zijn studenten voorzien van kwaliteitsapparatuur voor hun praktijkopleiding en gebruikte zijn persoonlijke vermogen om nieuwe laboratoria, werkplaatsen en klaslokalen te bouwen. Hij wilde de evolutie van de technieken bijhouden en vernieuwde voortdurend de uitrusting. Met deze uitgebreide collectie en modern onderwijs kon het Montefiore Instituut zich tegen het einde van de 19e eeuw positioneren als een van de meest succesvolle instellingen op zijn vakgebied.

Vanuit historisch oogpunt volgt de Montefiore-collectie een groot deel van de geschiedenis en de evolutie van de wetenschappen en de domesticatie van de elektriciteit. Gezien de belangrijke rol die Belgische ingenieurs en industriëlen hebben gespeeld, kan zij worden beschouwd als een essentiële schakel in het historisch en wetenschappelijk erfgoed van Luik. Het behoud ervan levert waardevol materiaal op voor alle onderzoekers en wetenschapshistorici. Bovendien getuigen verschillende voorwerpen van de vaardigheden en knowhow van Luikse en Belgische ingenieurs en/of fabrikanten (Zénobe Gramme, Joseph Jaspar, Alexis Wéry, Henri Pieper, Michel Gloesner, enz.). De oorsprong zelf, bedoeld om studenten toegang te geven tot kennis, sluit perfect aan bij het wetenschappelijke en culturele project van het MASC.

 

Geschiedenis & ontwikkeling van de collectie

Het MASC is in 2018 begonnen met de bestandscontrole van de Montefiore-collectie. De voltooiing ervan is een van de belangrijkste doelstellingen van de komende jaren. De identificatie van alle stukken, en de studie van hun context van vervaardiging en ontwerp zal het mogelijk maken om deze "signatuur" collectie te waarderen zoals ze verdient.

 

De collectie in het museum

Sinds 2016 is een ruimte binnen het MASC volledig gewijd aan de tentoonstelling en presentatie van de Montefiore-collectie. Op de bovenverdieping van het museum zijn ook verschillende instrumenten te zien. Bovendien zijn sommige stukken geïntegreerd in het museumparcours van het Huis van de Metaalnijverheid en Industrie van Luik. Regelmatig worden activiteiten (tijdelijke rondleidingen, speurtochten, enz.) en publicaties (focus op Facebook en Instagram) voorgesteld om deze collectie in de kijker te zetten.

modifié le 05-10-23

Deel deze pagina